Gül sirkesi sağlığımızı yeniden kazanmak için çok yararlı bir sirke türüdür. Ancak ülkemizde başta gül sirkesi olmak üzere mayalandırılarak yapılan ürünlerin yapımındaki detaylar ve incelikler yeterince bilinmemektedir!
Gül sirkesini Ay’ın ilk dördün fazı ile son dördün fazı arasındaki süreçte yapmanız ve gün içerisindeki olumlu/pozitif saatlere denk getirmeniz daha kaliteli ürün elde etmeniz açısından önemlidir!
Sirke, turşu, tarhana, şarap, boza, peynir, yoğurt gibi mayalandırma işlemi yapılarak elde edilen ürünleri yaparken internetten bulabileceğiniz Ay Takvimini ve sayfanın sonunda yazılı olan Gün Enerji Döngü Tablosunu (olumlu /olumsuz saatler) takip etmenizi öneririm.
Örneğin, 2025 yılı Temmuz ayında bu dönem 2'si ila 18'i arasıdır. Bu dönemde yapılan sirke, turşu, şarap, tarhana, yoğurt, peynir, ekmek gibi” mayalandırılarak” yapılan ürünlerden daha iyi daha kaliteli verim alınır. Ayın devinimi ile doğamız, bedenimiz ve beslenmemiz arasında çok yakın ilişkiler vardır.
Sirkenin Yapımı :
Beyaz ya da pembe güllerin dalında kurumuş çiçek yapraklarını 1 litrelik cam kavanozu dolduracak ölçüde topladıktan sonra yeşil olan kök kısımlarını temizleyip cam ya da toprak bir kaba koyun.
Gülün taze yaprakları ve diğer renkteki güller sirke yapımı için uygun değildir!
Bir salkım siyah üzümü (yaklaşık 250 gr) salkım olarak dallarıyla birlikte içine katın. Siyah üzüm önceliğimizdir. Siyah üzüm yoksa taze kuş üzümü dâhil diğer üzüm çeşitlerini de kullanabilirsiniz. Üzümleri ellerinizle güzelce ezip güllere yoğura yoğura yedirin. Yaklaşık 2-3 dakika yoğurmanız yeterlidir. Eldiven kullanmayın! Çünkü sirke, turşu, tarhana ya da şarap gibi ürünleri yapmanın en önemli unsuru insan elinin frekansal devinimidir! Aynı tadı ve yararı makine ürünleriyle elde edemezsiniz!
Elde ettiğiniz yoğrulmuş gülü 1 litrelik cam bir kavanoza koyup, mutfak dolabında karanlık bir ortamda en az 3 gün (72 saatten az, 90 saatten fazla bekletmeyin!) sirkeleşmeye bırakın. 72 saat geçtikten sonra açıp, üzeri doluncaya dek demlenmiş ve ılıklaşmış siyah çay demi ekleyin. Siyah çayı dem olarak kullanın üzerine sıcak su eklemeyin. Poşet ve kokulandırılmış çay kullanmaktan kaçının!
Siyah çay demini gülün içerisinde bulunan ve bağışıklığımıza zarar verebilecek mikro organizmaları etkisizleştirmek için kullanmalıyız. Başka bir bitki çayı ya da su kullanmayın! Sirkeyi bu şekilde 3 saat demlenmeye bırakın. Sonra içebilirsiniz.
Gül sirkesini ailecek kullanacaksanız daha fazla kuru gül çiçek yaprağı toplamanızda ve daha büyük kavanoza yapmanızda fayda var.
Gül sirkesini baharatçılarda satılan kuru gül yapraklarıyla da yapabilirsiniz. 250 gr taze üzüm için 20 gr gül kurusu yeterlidir.
Gül sirkesini özellikle kışın kuru siyah üzümle de yapabilirsiniz. Bunun için ; 500 gr kuru siyah üzümü yıkayıp cam ya da toprak kaba koyup, üzerine 500 gr sıcak su ekleyip bir taşım kaynatın (Sarı üzüm kurusundan aynı sonuç alınmaz!). Sonra ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra 1 litrelik cam kavanoz dolusu topladığınız ya da satın aldığınız 20 gr gül kurusunu içine koyup, 2-3 dakika yedire yedire yoğurmanız yeterlidir. Karışımı mutfak dolabında karanlık bir ortamda en az 3 gün (72 saatten az, 90 saatten fazla bekletmeyin!) sirkeleşmeye bırakın. 72 saat geçtikten sonra açıp, üzerine 1 su bardağı demlenmiş ve ılıklaşmış siyah çay demi ekleyin. Sirkeyi bu şekilde 3 saat demlenmeye bırakın. Sonra içebilirsiniz.
Gül sirkesini içmeye Ay’ın ilk dördün fazında başlayıp, son dördün fazında bırakın. Bir sonraki ilk dördün fazında tekrar başlayın. Etkilerini görmek için bu şekilde en az 6 ay kullanmanızı öneririm. İmkânı olan sağlığı için istediği süre kullanabilir.
Gül sirkesini günlük düzenli olarak günde 3 kez yemeklerden sonra aşağıda verdiğim ölçüye göre için. Aç karnına içerseniz mide bulantısı yapabilir.
10 – 20 kg arası çocuklarda : 1 çay kaşığı (tahta, plastik ya da cam kaşık olabilir)
20-30 kg arası çocuklarda : 1 tatlı kaşığı
30-50 kg arası : 1,5 tatlı kaşığı
50-70 kg arası : 1 çorba kaşığı
70-90 kg arası : 1,5 çorba kaşığı
90-120 kg arası : 2 çorba kaşığı
140-150 kg arası : 2,5 çorba kaşığı
Uyarılar :
Sirkeye metal kaşık ya da başka metal eşya değdirmeyin!
Gül sirkesini kurumuş yapraklarla yapın. Taze gül bitkisi kendisini korumak için yapraklar taze olduğu sürece bir takım zehirli kimyasallar salgılar. Ancak ; yaprakları biraz solmaya başlayınca bu kimyasalı salgılamayı bırakır. Bu nedenle ; reçel, çay, marmelat, sirke, gül suyu ya da yağ yapımında yaprakların biraz solmaya başlaması beklenmelidir.
Sirkeleşme esnasında karışım mayalanacağı için kabaracak ve taşacaktır. Bu nedenle ; kavanozun ya da toprak küpünüz varsa ona yapıyorsanız ağzına ince bir bez örtün ve altına bir tas koyun.
Sirkeniz bitmeye yakın bir kahve fincanı ölçüsünde bir kenara ayırın ve mutfak dolabında saklayın (buzdolabında saklanmaz!) Bu ayırdığınız sirkeyi daha sonra yapacağınız sirkeyi daha iyi mayalandırmak için kullanabilirsiniz.
Gül frekansı çok yüksek bitkilerin başında gelir. Bu nedenle sirkeyi verilen ölçülerin dışında içmeyin!
Gül sirkesi yapılırken içerisine su katılmaz! Varsa bitkinin kendi öz suyu kullanılır. Ya da gül gibi suyu olmayan bitkilerde demlenmiş siyah çay kullanılır. Siyah çay demi ; gül yapraklarında bulunan ve bağışıklığımızı olumsuz etkileyen mikro organizmaları etkisizleştirir.
Önemli Uyarı : Bebeklere ek gıdaya başlanırken alerji testi yapılması çok önemlidir. Başlıca bebek ölümleri arasında alerjik tepkiler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sayfadaki tarifler uygulanırken ya da daha sağlıklı beslenme için bebek, çocuk, yetişkn olsun alerji testi yaptırılması çok önemlidir.
Gül Sirkesinin Yararları :
Bedeni toksinlerden arındırır,
Kanı temizler,
Hücrelerin soluk alış verişini yapılandırır ve hücreleri yeniler,
Hücreler ve dokular yenilendikçe bağışıklık dengeye gelmeye başlar,
Dengeli bir bağışıklık daha sağlıklı daha genç bir yaşam demektir.
Gül sirkesi gül suyu gibi komple tene sürülmez! Teninizde sivilce varsa sivilcenin üstüne ya da sivilceli bölgeye sivilce kuruyuncaya dek pamukla tampon yaparak uygulanır.
Gülün yararları ile ilgili sizlerde internette araştırma yapabilir ve daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yaz Dönemi Gün Enerji Döngü Tablosu Olumlu /olumsuz (Pozitif (+) / negatif (-)) Saatleri (Ankara/Türkiye için)
04:50 – 05:50 arası negatif ağırlıklı
05:50 - 07:30 arası hafif pozitif ağırlıklı (pozitif ve negatif enerjiler dengeye yakın)
07:30 - 08:50 pozitif ağırlıklı
08:50- 09:50 hafif negatif (pozitife yakın)
09:50 - 11:50 Pozitif
11:50 - 12:30 arası hafif negatif (pozitife yakın)
12:30 – 18:00 arası pozitif
18:00 - 19:40 hafif negatif ağırlıklı (pozitife yakın)
19:40 – 20: 50 arası hafif pozitif ağırlıklı (pozitif ve negatif ağırlıklar dengeye yakın)
20:50 – 22:00 arası negatif ağırlıklı
22:00 - 23:30 hafif pozitif ağırlıklı (negatife yakın)
23:30 - 04:50’ye dek negatif
Açıklama : Kış dönemi olumlu-olumsuz enerji saatleri Ekim 2025 ayında sitede yer alacaktır.
Açıklama : Pozitif ve negatif enerjiler iç içe geçmiş enerjilerdir. Güneşin devinimi, yıldızların devinimi, Dünya ile Güneş'in birbirlerine eğim, açı, salınım gibi unsulardan dolayı bu enerjiler gün içerisinde değişik oranlarda artıp, azalabilmektedir. Yukarıda belirlenen saatler yaklaşık ölçüler olarak değerlendirilmelidir.
Sevgiyle, ilgiyle, keyifle okuyun...
Senanperia