İçinde bulunduğumuz Dünya’da varlığın yaşamasının temel kaynağını “Enerji Nedir?” başlığında kısaca yazdım.
Ses ; varlığın öz enerjisinin titreşmesi sonucu ortaya çıkan tınıdır. Tüm varlıklar enerjisel alanda var olabilmek için frekansal olarak titreştiklerine göre tüm varlıkların tınısı yani öz sesi var demektir.
Müzik terapisinin ilk aşamasında; insan sesinin etkinleştirilmesi, geliştirilmesi ve müziğin insanın duygu durumu, beden sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkilerini inceliyor ve araştırıyorum. Elde ettiğim sonuçları da bu sayfayı takip eden sizlerle aşama aşama paylaşmayı planlıyorum.
İnsan sesi; soluma organlarımız burun, ağız, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğer, bronşlar, broşcuklar, diyafram kası ve konuşma organımız dil ile dudakların birbirleriyle uyumlu çalışmasıyla ortaya çıkmaktadır.
Sesimiz ile konuşup kendimizi ifade edebiliyor, başkalarıyla anlaşabiliyor, şiirler, ezgiler, şarkılar, türküler söyleyebiliyoruz. Yani varlıkların, insanların birbirleriyle anlaşabilmelerinin temel unsurudur ses, sese bağlı olarak ortaya çıkan ifade ve anlamlar.
Sesin daha güzel ve etkin kullanılmasının insan duygu durumu üzerinde birçok olumlu etkileri bulunmaktadır.
Kendini daha iyi ifade etmek,
Sosyal ortamlarda daha rahat olmak,
Günümüzde gittikçe yaygınlaşan sesin güzel, etkileyici kullanımına bağlı olan yetenek, iş ve meslekleri edinerek kazanç elde etmek bu etkilerden yalnızca birkaçıdır.
Ülkemizde sesi eğitmek, daha etkin kullanmak, daha da güzelleştirmek için pek çok eğitim veren kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Günümüzde bu kurum ve kuruluşlarda görev yapan /yapmış eğitmenler medya ve sosyal medya aracılığıyla bu edinimlerini sosyal medya kullanıcılarıyla paylaşmaktadır.
Ben de sesimi geliştirmek için çalışırken bu eğitmenlerin özellikle youtube üzerinden paylaşmış oldukları diksiyon yani ses eğitimi çalışmalarından çok yararlandım. Bu nedenle; bana sağladıkları katkılardan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum. Onlar bu bilgi ve elde ettikleri yeteneklerini paylaşıyorlar ki; ben ve benim gibi pek çok insan da bu bilgilerden yararlanabiliyor, kendini geliştirebiliyor ve yine topluma katkı sağlamak adına sentezleyip, paylaşabiliyor.
Müzik Terapisini dört aşamalı olarak ele almayı planlıyorum. Bunlar;
1 Sesin geliştirilerek etkinleştirilmesi,
2 Ezgi, türkü, şarkı gibi müzik çalışmalarında sesin yalın kullanılması,
3 Ezgi, türkü, şarkı gibi müzik çalışmalarında sesin müzik aletleriyle birlikte uyumlu kullanılması ve etkileri,
4 Sesin geliştirilerek, etkinleştirilmesinin insan duygu durumu, insanın bedensel sağlığı, insanlar ve diğer varlıklarla olan ilişkilerine etkisi ve kişisel gelişimi üzerindeki etkilerinin araştırılması ve elde edilen sonuçların paylaşılmasıdır.
Müzik terapisinin birinci aşaması olarak belirlediğim “sesin geliştirilerek etkinleştirilmesi” sürecinde yaklaşık bir yıl boyunca diğer yaptığım terapi çalışmalarıyla da uyumlu olacak şekilde çalışarak sesimi belirli bir seviyede geliştirdim. Bu aşamada; terapileri deneyimlemek ve geliştirmek için yaptığım beslenme düzenimdeki olumlu ve olumsuz uygulamalarımın sesim üzerindeki etkilerini deneyimleyip, gözlemleme ve duyumsama imkânım oldu.
İkinci aşama da ise sesimi ezgilerde yalın olarak kullanmaya başladım. Sözleri bana ait olan ezgilerle beraber, sevdiğim ezgi, türkü ve şarkıları da seslendirerek youtube kanalımda ve bu sayfada sizlerle paylaşıyorum. Bu çalışmalarla; ses üzerinde çalışmanın ne denli önemli olduğunu, sesin geliştirilebilir, etkinleştirilebilir, güzelleştirilebilir olduğunu, ses çalışmaları yapıldığı esnada enerji yoğunluğunun etkisiyle olumlu enerji ve duygularda artış yaşandığını, böylelikle şiirsel, müziksel, sanatsal, bilimsel ya da üzerinde çalışılan başka bir alanda ilham dediğimiz esinlenmenin de arttığını, değişik metotlarla birleştirerek benim araştırma ilgi alanlarımdan biri olan bedenin kendi işlevselliğiyle çalışması ve kendini iyileştirmesi yani özgönenç (naturopat)i açısından da bilimsel olarak yeni bakış açıları ortaya koymayı amaçlıyorum.
Sanatsal, kültürel çalışmalar yapıyorsanız, mesleğinizde sesinizi kullanıyorsanız ya da çalıştığınız alanda daha kolay ilerleme sağlamak istiyorsanız müzik terapisini de çalışmalarınıza ekleyerek yaptığınız eğitimsel, sanatsal, bilimsel, kültürel, sportif vd. çalışmalarda farklı açılımlar keşfedebilir, yeni yöntemler deneyimleyebilirsiniz.
Yıllar önce iletişim teknolojileri ve projeleri üzerinde araştırmalar yaparken özellikle mikrofizik, mikrobiyoloji, nanoteknoloji, kombinatorik, oyun teorisi gibi alanlarda elde ettiğim bilgi, farkındalık ve deneyimler müzik terapisi çalışmalarımda da bana çok katkı sağladı. Bu alanlarda elde ettiğim deneyimlerle sesi, sesin varlık üzerindeki etkisini, sesin varlığın sağlığı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini daha ayrıntılı olarak inceleyebilme imkânını da elde edebileceğimi düşünmekteyim.
Müzik Terapisinde birinci ve ikinci aşamayı tamamladıktan sonra çalışmalar esnasında ne tür çalışma teknikleri uyguladığımı, uygulama aşamasında bedensel sağlığımın durumu ve sağlığımın gelişimi için yaptığım diğer terapileri, elde ettiğim duyumsama, gözlem, deneyim ve sonuçları özetleyerek sizlerle de paylaşmayı planlıyorum.
Bu amaçla; ilk aşama çalışmalarım esnasında ilham edindiğim, söz ve ezgilemeleri bana ait olan on adet ezgi, türkü ve şarkıyı birkaç gün arayla paylaşmayı düşünüyorum. Bunları yayınladıktan sonra üç hafta boyunca müzik terapisi ve diğer sağlık ile ilgili terapileri uygulamaya devam edip sonucunda beş adet yeni ezgi, türkü ve şarkı ile türkülerimizden bir kaçını söyleyip, yayınlamayı planlıyorum. Amacım; arada geçen süreçte sesimde ne tür gelişmeler olacak bunu deneyimlemek, bunun beden sağlığım üzerindeki etkilerini beni tanıyanların tanıklığıyla birlikte gözlemleme imkânı elde ederek elde ettiğim sonuçları sayfayı takip eden sizlerle paylaşmak, yararlanmak isteyenlerin yapacağı çalışmalara da katkıda bulunmaktır.
Sevgiyle, ilgiyle, keyifle okuyun ve dinleyin
Senanperia