TUZ : Tuz dendiğinde aklımıza genelde yemeklerimiz için kullandığımız sofra tuzu (Sodyum Klorür -NaCl) gelir. Gerçekte ise tuz bundan çok daha fazlasıdır. Bizlerin mineral olarak bildiği kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, kükürt, iyot, çinko, manganez vb. diğer minerallerde doğada yaygın olarak bulunan tuzlardır. Bu tuzların doğada yaygın olarak bulunmasının ana nedeni doğayı oluşturun varlıkların beden yapılarının neredeyse tamamının bu tuzların bileşiminden oluşmasıdır.  İskelet ve kas yapısına sahip varlıklarda en çok kalsiyum, magnezyum tuzu bulunur. Çünkü iskelet ve kas sistemi kalsiyum ve magnezyum tuzu üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle insanların ve hayvanların bedenlerinde doğada bilinen minerallerin neredeyse tamamı vardır. Ağaçlar ve bitkilerin büyük çoğunluğu fosfor, kalsiyum, magnezyum tuzu üzerine inşa edilmiş olup bilinen tüm mineralleri bedenlerinde ihtiva ederler. Kısacası; tuzlar (mineraller) doğamız ve bizlerin temel yapı taşlarıdır. Bu nedenledir ki; bir kaza geçirdiğimizde, bir rahatsızlık yaşadığımızda olası tuz kaybının önüne geçmek için bize ivedilikle serum içerisinde tuz verilir. Biz serumu aldıktan sonra kendimizi daha iyi duyumsarız. Çünkü tuzlar bizim için yaşamsal önemdedir!

TUZ KULLANIMI : Peki tuzlar bizim için yaşamsal öneme sahipse onları çokça mı kullanalım? diye sorarsanız. Yanıtım "çok az ölçüde" olacaktır! Çünkü; yukarıda da yazdığım üzere ağaçlar ve bitkiler aslında tuzdur!! Günlük yediğimiz bitkilerden tuzu yeterince alıyoruz. Evet, bu tür bilgilere günlük yaşantılarımızda pek rastlamayız. Çünkü bilgiler dağınıktır ve benim gibi araştırma yapan insanların bu bilgileri bir araya getirip, okuyanların anlayabileceği şekilde yazması önemlidir. 

Yaşantımızın olmazsa olmazı olan mineral tuzları alırken bilinçli olmak sağlığımızı en iyi şekilde korumamıza yardımcı olur.  Günlük olarak ölçülü şekilde sebze, meyve, kuruyemiş yiyorsanız dışarıdan alacağınız tek bir tuz vardır, o da yemeklerimizde kullandığımız kaya tuzudur.

Kaya tuzunun (kayalıklar, mağaralar, su kaynaklarında oluşan tuzlar olabilir) ise gerçeğini almaya özen gösterin. Piyasada maalesef pek çok rafine deniz tuzu kaya tuzu olarak satılmaktadır. Bu tuzların sağlımıza olumsuz etkisi vardır. Kaya tuzunu bile kullanırken en az ölçüde kullanmaya özen gösterilmelidir. Nitekim hazır aldığımız gıdalarda pek çok çeşitte tatlandırıcı tuz kullanılmaktadır. Biz fazla şekere olduğu gibi fazla tuza da maruz kalmaktayız ve bunlar bizim sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Diğer kimyasalları saymıyorum bile.

Önermiş olduğum kaya tuzunun bile bedenimizde azı da, biraz fazlası da zararlıdır! Bedenimizde ilk bozduğu organ tiroit bezleridir. Tiroit bezleri bozulduktan sonra tüm sistemimiz bozulmaya başlar! Ölçüsü çok önemlidir!

Sağlıklı bir kişinin (50-60 kg)  günlük kaya tuzu ihtiyacı yaklaşık 1 çay kaşığıdır. O da silme şeklindedir! Fazlası metabolizmayı bozar! Bazen insanlara tuzsuz diyetler öneriliyor. Bu da sağlık açısından son derece tehlikelidir.  Daima Azı Karar, Çoğu Zarar kuralı aklınızda bulunsun!

Çok acı ki ; ülkemizde kalp alanında uzmanlığı olan bir doktor bile çıkıp,  "istediğiniz kadar tuz yiyin!" diyebilmekte. Ya tuz nedir, bedene etkisini gerçek anlamda bilmiyor? ya da tuz kaynaklı rahatsızlıkların ve hastalıkların artışına memnun oluyor! Bu ifadelerin başka açıklaması olamaz!

Yukarıda yazdığım gibi tuz dediğimizde yalnızca sofra tuzu gelmesin aklınıza. Diğer minerallerde tuzdur. Bu mineraller ise yediğmiz tüm meyve, sebze, bakliyat, kuruyemişlerde fazlasıyla bulunmaktadır. Yukarıda yazılan ölçülere uyduğunuzda dışarıdan kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral ve diğer vitamin takviyelerini almanıza ihtiyaç olmaz! Dışarıdan alınan bu ürünler gittikçe metabolizmanızı bozar. 

Örneğin : Günlük yiyeceğiniz mercimekli salatanız, meyveniz, yanına da üzüm + kuruyemiş sizin mineral, vitamin, yağ ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılar. Ancak; özellikle medyada bizlerin bunları yeterince tüketmediği, tüketilenlerin yeterli olmadığı vurgusu yapılıyor. Bu doğru değil! Bizler beslenme azlığından değil, beslenme sırasında aldığımız fazla tuz, şeker, mineraller ve yağlar yüzünden hastalanıyoruz!

Tuza temizlik Terapisi BARÇE'de de yer verdim. İsteyen oradaki bilgileri de okuyabilir. 

Anadolu'nun TUZ Öğretisi

Kaya tuzunun (kayalıklar, mağaralar, su kaynaklarında oluşan tuzlar olabilir ) bir diğer çok önemli faydası ise frekansal özelliğidir. Kaya tuzu pozitif (+) denilen frekans grubunda nitelendirilir. Bu olumsuz yani negatif (-) enerjiyi daha süratli şekilde olumluya yani pozitife (+) çevirebilmesi demektir. Aranızda bilenler vardır, Anadolu'da eski dönemlerden kalan tuz ile kötü enerjilerden arınmak uygulaması, terapileri vardır. Bu son derece önemli bir uygulamadır ve kültürümüzün bilgeliğini yansıtır. 

Bu uygulamada; size kötülüğü dokunan ya da kötülük yapmasından korktuğunuz birisi / birileri varsa, çay kaşığının ucuyla olacak ölçüde kaya tuzunu sol avuç içinize koyun,  21 - 28 kez arası bu tuza "..... (biliniyorsa kişinin adı söylenir, bilinmiyorsa o kişi /kişiler düşünülür) kişi /kişiler kendi derdine düşsün ve beni unutsun!" deyin, 21 gün boyunca üst üste akşamları aşağıda yazılı olumsuz / negatif saatte  dış kapınızın önüne, bahçe kapnıza serpeleyin. İmkânınız varsa sabah akşam olumsuz saatte yapın. Bu şekilde size kötülüğü dokunacak kişi ya da kişileri, onlara kötülük yapmadan kendinizden uzaklaştırmış, şerlerinden korunmuş olursunuz. Uygulamayı yaparken unuttuğunuz gün olursa, tekrar baştan yapmanız iyi olur. Ara verilmeden 21 - 28 gün üst üste  yapıldığınıda etkili oluyor. 

Bu uygulamayı;  sokaktaki hayvanların olduğu bölgeye 3 ayda bir 28 günlük (bazı kaynaklarda 21 yazıyor, bazıları ay döngüsüne göre 28 güne tamamlatıyor) kür olacak şekilde uyguluyorum. Şimdi ise "Evcimenlere (hayvanlara) kötülük edenler, düşmanlık besleyenler onları unutup kendi dertlerine düşsünler" şeklinde söyleyip uyguluyorum. Ben sonuç alıyorum. Önerdiğim insanlar da sonuç aldıklarını söylüyorlar. Çocuklar için de uyguluyorum.  Sizlerle de paylaşmak istedim. 

Bunun için; 

* "Mahallemdeki /sokağımdaki /bölgemdeki / baktığım Kedilere, köpeklere, evcimenlere  kötülük edenler, düşmanlık besleyenler, onları unutacak dertlere düşsünler"

*     "Evcimenlere (hayvanlara) kötülük edenler, düşmanlık besleyenler onları unutacak dertlere düşsünler"    

*     "Mahallemdeki /sokağımdaki /baktığım çocuklara kötülük edenler, düşmanlık besleyenler onları unutacak dertlere düşsünler"

gibi yukarıdaki sözlerden istediğinizi söyleyip uygulamayı yapmanız yeterli olacaktır.  Sokağınızdaki, mahallenizdeki evcimenler için, çocuklar için, ormanlar için, kendiniz, sevdikleriniz, eviniz, çevreniz için  bu tür uygulamaları kürler şeklinde yapabilirsiniz. 

Yaz Dönemi Gün Enerji Döngü Tablosu  Olumlu /olumsuz (Pozitif (+) / negatif (-)) Saatleri (Ankara/Türkiye için)

04:50 – 05:50 arası negatif ağırlıklı 

05:50 - 07:30 arası hafif pozitif ağırlıklı (pozitif ve negatif enerjiler dengeye yakın)

07:30 - 08:50 pozitif ağırlıklı 

08:50- 09:50 hafif negatif (pozitife yakın)

09:50 - 11:50 Pozitif 

11:50 - 12:30 arası hafif negatif (pozitife yakın)

12:30 – 18:00 arası pozitif

18:00 - 19:40 hafif negatif ağırlıklı (pozitife yakın) 

19:40 – 20: 50 arası hafif pozitif ağırlıklı (pozitif ve negatif ağırlıklar dengeye yakın)

20:50 – 22:00 arası negatif ağırlıklı 

22:00 - 23:30 hafif pozitif ağırlıklı (negatife yakın)

23:30 - 04:50’ye dek negatif

Açıklama : Kış dönemi olumlu-olumsuz enerji  saatleri Ekim 2025 ayında sitede yer alacaktır.

Açıklama : Pozitif ve negatif enerjiler iç içe geçmiş enerjilerdir. Güneşin devinimi, yıldızların devinimi, Dünya ile Güneş'in birbirlerine eğim, açı, salınım gibi unsulardan dolayı bu enerjiler gün içerisinde değişik oranlarda artıp, azalabilmektedir. Yukarıda belirlenen saatler yaklaşık ölçüler olarak değerlendirilmelidir. 

Sevgiyle, ilgiyle, keyifle okuyun...

Senanperia