İçerisinde ; Pro A (Beta Karoten), A (Retinol), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik asit), B6 (Piridoksin), B7 (Biotin /H vitamini), B9 (Folat / folik asit), B 10 (PABA), B 11 (folik asit alt grubu), B12 (Kobalamin), C (Askorbik asit) E (Tokoferol), K1 (Filokinon), K2 (Menakinon), P (Flavonoid grubu) vitamini, Omega 3 ve Omega 6, manganez, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, demir, bakır, silisyum, fosfor, kafeik asit (Caffeic acid phenethyl ester - CAPE), birçok amino asit, diğer mineral ve bileşik bulunan Dünya’nın en besleyici bitkisinden biridir. Dünya genelinde yaygın olarak yetişir.

Günde ortalama 2-3 adet orta boy salatalık yemek, aynı domateste olduğu gibi bedeni baştan aşağı onarır. Salatalık ; yeşil bitkilerle uyumlu olmasına rağmen salatalıktan yüksek oranda yararlanabilmek için öğün arası, yanında başka bir şey olmaksızın yemek en sağlıklısıdır.

Domates ile birlikte salatası yapıldığında ; domates içinde çokça bulunan koenzim Q10 ile salatalık içinde çokça bulunan B7 (Biotin) birbirleriyle ters etkileşime neden olduğundan bu iki vitaminin oranı oldukça azalır.

Salatalıkta yoğun şekilde kafeik asit bulunur. Bu asit ; arıların bal ve propolis yapımında kullandıkları bir enzim türüdür. Arılar bu enzimi çeşitli bitkinin sap, gövde, çiçek ve tomurcuğundan alırlar. Bu enzim olmazsa arı sağlıklı bal üretemez! Bal kovanının antimikrobiyal, antibakteriyel, antiviral olarak temizlenmesi, bal petek hücresinin sağlıklı olması ve arının yaşamını sağlıklı şekilde devam ettirmesinde etkili bir bileşik enzimdir. Antiinflamatuvar, antioksidan ve antineoplastik bileşiği sayesinde insan ve bazı hayvanların sağlığı (ileride Evcimen Beslenmesi – TÖMKARNİÇE’de paylaşacağız)  üzerinde salatalık oldukça etkilidir.

Tüm bağışıklık olmak üzere ; sağlıklı hücre yapımı, kan yapımı ve temizlenmesi, kanın dolaşımı, özellikle kalp ve beyin sinir hücrelerinin sağlığı, sindirim ve boşaltım sistemi, kas, kemik, göz, saç ve ten sağlığı olmak üzere tüm bedene çok yararlıdır.

Beyin kanseri, böbrek kanseri başta olmak üzere tüm kanser çeşidinin önlenmesinde ya da rahatsızlığın azaltılmasında önemli bir rol oynar.

Alzheimer, parkinson, demans, SMA (Spinal Musküler Atrofi), epilepsi, MS, kas distrofisi, … gibi tüm beyin, beyin ve kalp sinir dokusu ve kas ile ilgili birçok rahatsızlığın tedavisinde çok etkili bir besindir. Bu tür rahatsızlıkta günde yaklaşık 1 kg (çocuklarda yarısı kadar) olmak üzere 6 ay kadar kür şeklinde aralıksız yenilmesi çok yararlıdır. Kışın bal ve balkabağı da aynı ölçüde etkilidir.

Baş ağrısı, uyku bozukluğu, yetersiz beslenme, tansiyon, şeker, kolesterol, obezite, aşırı zayıflık, aşırı terleme, saç-tırnak-deri hasarı ve zayıflığı, … gibi birçok rahatsızlıkta günde 3-4 tane orta boy salatalık tavsiye edilir.

Sağlıklı gebelik ve sağlıklı anne sütü için yine günlük salatalık yenilmesi önerilir.

Tüm yeşil yapraklı bitki ve birçok meyve sebze gibi süt ve süt ürünleri ile birlikte yenildiğinde besin değeri oldukça düşer. Rendelemek, minik doğramak, suyunu sıkmak da besin değerini azaltır. Meyve şeklinde ısırarak ya da büyük parçalara bölerek yenilmelidir. Pişirilmez. Turşusunun besin değeri azdır.

Salatalığın kendi içindeki çekirdeğinde çok sağlıkı E vitamini ve biotin bulunur. Bu nedenle ; başka bir yağ ile kullanılması önerilmez. Yani salatası yerine ısırarak ve üzerine yağ eklenmeden yenmesi daima daha yararlıdır.

Biotin güzellik vitamini olarak anılır. Biotin ;  bir çok hücre türü, göz, saç, tırnak  ve teni beslemesinin yanı sıra E vitaminin de hücre içinde sağlıklı işleyişine katkıda bulunur. Yani sağlıklı, genç ve güzel kalmanın sırrı bol bol salatalık yemekten geçiyor!

Salatalık alerjisi olan ya da salatalık sevmeyen kişi  salatalık ile benzer besin içeriğine sahip su kabağı ya da balkabağını yiyebilir. Kışın salatalık yerine yine çeşitli kabak türü ile beslenmek mümkündür.