İçerisinde ; A (Beta karoten + Retinol), tüm B grubu vitamin, C (Askorbik asit), E (Tokoferol), F (Alfa-Linolenik Asit), K1 (Filokinon), P (Flavonoid) vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, fosfor, iyot, likopen, resveratrol, birçok nükleik asit türü, birçok amino asit, diğer mineral, bileşik ve enzim bulunan, tek başına bile anne sütüne en yakın besin değerine sahip Dünya’nın en besleyici bitkisinden biridir.
Böylesine besin değeri yüksek bir bitkinin en çok yetiştirildiği ülkelerden biri olan ülkemizde insan ve hayvanların hasta olmasının birkaç nedeni olabilir ;
Toplum mercimeğin yeterince yararını ve bu nedenle de değerini bilmiyordur!
Toplum rahatsızlıktan ve hastalıktan başını kurtaramasın diye ; mercimek ve diğer bakliyatı tüketmesine engel olmak için hayvan yemi olan buğday ve buğday ürünlerinin besin değeri abartılıyordur! Anadolu’da buğdayın adı yemdir. Ve yem kanatlı hayvanın besinidir. Yani içeriği ve besin değeri onun ihtiyacına göredir!
Başka ülkelerde mercimek yetişmiyorsa, onlar bu nedenle ekmeklerini buğday, yulaf ve arpadan yapıyorlarsa bu onların imkânsızlığından doğan bir kültürdür. Bizim kültürümüzde Anadolu'nun bir çok eski uygarlığında buğday yerine mercimek ve diğer bakliyat kullanılırmış ancak bize unutturulmuş!
Mercimeğin faydasını burada tek tek yazmayacağım. Size “anne sütüne yakın besin değerine sahip bir bitkinin” nasıl yenebileceğine dair kısa bilgiler vereceğim. Mercimeğin faydalarını araştırmayı size bırakıyorum.
Günde 3 öğün küçük bir komposto kâsesi ölçüsünde (erkek ve kilolu iseniz 1,5 kâse yeterli olur) yenen mercimek bedeninizin tüm karbonhidrat ihtiyacını karşılar. Haşlanmış mercimek içine 3-4 adet ince yeşil soğan ve biraz dereotu kıyıp, limon, tuz ve sıvı yağ ile tatlandırabilir, kolay bir salata yapabilirsiniz. Ya da internette bulunan mercimek peyniri, mercimek ekmeği gibi birçok öneriden yararlanabilirsiniz.
İçeriğinde ayrıca sağlıklı bitkisel protein bulunur. Günlük protein ihtiyacınızın da çoğunluğunu böylece karşılamış olursunuz. Geri kalanını ıspanak, semizotu, salatalık, domates, meyve ve kuruyemişten alabilirsiniz.
Mercimeği düzenli yiyen kişi de kanser kolaylıkla oluşmaz. Sindirim sistemi rahatsızlığı görülmez. Yalnızca gaz yapar, o da içerisindeki karbonhidrattan kaynaklanır. Gazı rahat çıkarabilmek için mercimek yanında maydanoz, dereotu, ebegümeci yiyebilirsiniz.
Proteinden söz etmişken ; hayvansal tüm protein çeşidi hücrelerinizi yaşlandırır! Bitkisel protein gençleştirir! Tercih sizin…
Mercimek çeşidinin besin değeri birbirine çok yakındır. Bölgenizde yetişen türünü tercih edin.
Mercimek genelde lahana grubu yiyecekle anlaşamaz. Lahana türünün yanında nohut, nohut unundan elde edilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.
Mercimek çok çeşitli meze olarak kullanılmaktadır. Çocuklarınız köfte seviyorsa yeşil mercimekle onlara çok sağlıklı köfte yapabilirsiniz.
Sağlıklı köfte önerisi - Senanperia Köftesi ;
1,5 su bardağı yeşil mercimeği öğüteçte un oluncaya dek çekin. Bu unun içine ;
2-3 adet yeşil soğan, varsa maydanoz ya da dereotunu incecik kıyın. Kabak rendeleyip içine katın. İnce kıyılmış az salatalık turşusu ile çok az kırmızı kapya biber de ekleyebilirsiniz. Tuz olarak kaya tuzu kullanın. İsteğinize göre çok az kırmızı biber, çok az kimyon ya da karabiber ve kekik de katabilirsiniz. Bu karışıma 2 yumurta ekleyin ve iyice karıştırın. Katı olursa köfte sert olabilir. Bu nedenle fazla mercimek unu eklemeyin. Kızgın bol yağa tahta ya da plastik kaşık ile kaşık kaşık dökün. Katı olduysa elinizle de şekillendirebilirsiniz. Köfteleri iyice kızartın. Bu köfteyi daha sağlıklı olması için fırında börek gibi ya da ekmek gibi pişirmenizi tavsiye ediyorum. Kızartmalarda ne yağı kullanırsak kullanalım yağın fazlası sağlığımıza zararlıdır! Bu nedenle sık kızartma yemekten kaçınmak faydalıdır. Kanser hastaları ve çoklu rahatsızlığı olanlar iyileşinceye dek kızartma yemezlerse iyileşmelerinin çabuklaşması için daha iyi olur. Kanser hastalarına özellikle yeşil mercimeğin salatasını, çorbasını ya da yemeğini tercih etmelerini öneririm.
Aynı köfteyi bal kabağı, helvacıkabağı, kereviz, yer elması, karnıbahar, patlıcan vb gibi bitkilerle de yapabilirsiniz. Aroma artırıcı olarak havuç, az ayva ya da elma da rendeleyebilirsiniz.
Açıklama ; bu tür bitkisel karışım yaparken çelik yerine tahta kaşık, pişirmek için borcam ya da toprak tencere kullanmak daha sağlıklıdır. Kullandığımız tüm metal eşya yiyeceğimizin besin değerini düşürür.
Önemli Uyarı : Bebeklere ek gıdaya başlanırken alerji testi yapılması çok önemlidir. Başlıca bebek ölümleri arasında alerjik tepkiler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle sayfadaki tarifler uygulanırken ya da daha sağlıklı beslenme için bebek, çocuk, yetişkn olsun alerji testi yaptırılması çok önemlidir.
Sevgiyle, ilgiyle, keyifle okuyun...
Senanperia