İçerisinde ; Pro A (Beta Karoten), A (Retinol), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik asit), B6 (Piridoksin), B7 (Biotin /H vitamini), B9 (Folat / folik asit), B 10 (PABA), B 11 (folik asit alt grubu), B12 (Kobalamin), C (Askorbik asit) E (Tokoferol), K1 (Filokinon), K2 (Menakinon), P (Flavonoid grubu) vitamini, Omega 3 ve Omega 6, manganez, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, demir, bakır, silisyum, fosfor, kafeik asit (Caffeic acid phenethyl ester-CAPE) birçok amino asit türü, diğer mineral ve bileşikler bulunan Dünya’nın en besleyici bitki türünden biridir. Dünya genelinde yaygın olarak yetişir.
Şimdiye değin yazdığım yazılar içinde en çok “Kabak” başlığını yazmakta zorlandığımı fark ettim. Çünkü ; nereden nasıl başlayacağımı bilemedim!
Bedenimizde faydalı olmadığı rahatsızlık, hastalık yok! Türlerine gelince içerikleri benzemekle birlikte birbirinden faydalılar.
Nasıl salatalık tüm rahatsızlıklara deva ise onun bir benzeri de kabak çeşitleri…
Tek tek şu rahatsızlığa, bu hastalığa iyi gelir diyemiyeceğim. Bunu araştırmayı siz sevgili okurlara bırakıyor ve diyorum ki;
Antidepresan yerine kabak yiyin,
Gözlük kullanmak istemiyorsanız kabak yiyin,
Neşeli olmak için kabak yiyin,
Dinamik olmak için kabak yiyin,
Genç kalmak için kabak yiyin,
Rahatsızlıklardan çabuk iyileşmek için kabak yiyin,
Hastalıklardan korunmak için kabak yiyin,
Mutlu cinsellik için kabak yiyin,
Sağlıklı çocuklar için kabak yiyin,
Çocuklarınıza patates yerine balkabağı ya da helvacıkabağı kızartmasını yapıp yedirin,
“Mercimek” sayfasında Senanperia köftesi tarifi var. Köfte yapıp yedirin. Normal köfteden kat be kat daha yararlı.
Yemeğini, salatasını, kızartmasını neyini seviyorsanız öyle kullanın.
Tatlısını yapıp yiyin, yedirin çocuklarınıza.
Bal kabağı tatlısı yapıyorum. Pişirirken içine 1 avuç siyah üzüm atıyorum. Çok az da sıcak su ekliyorum. Yerken üzerine bazen susam, bazen tahin ve çok az da tarçın ile enfes bir tatlı oluyor. İsterseniz biraz kuruyemişlerden ekleyin.
Salatasını yapıyorum. Buharda pişiriyorum biraz. Altını kapatıyorum. Üzerine biraz yeşil soğan ve dereotu ekliyorum. Sonra alıyorum tabağa. Tuz, limon, azıcık pul biber ve sıvıyağ. Bazen biraz haşlanmış börülce, mercimek ya da nohut katıyorum içine. Müthiş bir tat ...
Yazdığım tüm beslenme terapilerine ekliyorum.
Nasıl “çay” yoksa yaşantınızda sağlığınız eksiktir diyorsam, aynısını salatalık için, yeşil soğan ve kabak çeşitleri için de söylüyorum.
Tabi ki daima “en yararlı yemek, ölçüsünde yenendir” diye de ekliyorum.
Sağlıklı yaşamak sizin tercihlerinizde…