İçerisinde ; Pro A (Beta Karoten), A (Retinol), B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B4 (Kolin), B5 (Pantotenik asit), B6 (Piridoksin), B7 (Biotin /H vitamini), B9 (Folat / folik asit), B 10 (PABA), B 11 (folik asit alt grubu), B 12 (Kobalamin), C (Askorbit asit), E (Tokoferol), K1 (Filokinon), K2 (Menakinon) glikoz, früktoz, kalsiyum, potasyum, sodyum, selenyum, magnezyum, demir, çinko, bakır, bor, krom, manganez, glukozamin, fosfor, iyot, polifenoller, kuversetin, resveratrol, birçok amino asit türü, diğer mineral ve bileşik bulunan Dünya’nın en besleyici meyve ve bitki türünden biridir.
Dut meyvesi içeriği ve besin değeri ile üzüme çok benzer olmakla beraber aile olarak dutgillere aittir.
Besleyicilik olarak üzüm gibi eşsiz bir meyvedir. Günlük en yararlı şeker ihtiyacınızı taze ya da kurutulmuş duttan da karşılayabilirsiniz.
Tiroit rahatsızlığı olanlara beyaz dut yerine siyah dut önerilir. Organizmayı baştan aşağı yeniler, onarır. Rahatsızlıklara ve hastalıklara karşı beden direncini çok artırır. Birçok bilimsel makalede Anti- kanserojen bitki sınıfında tanımlanır.
Özellikle kırmızı ve siyah dut değişik tür polifenoller açısından çok zengindir. Başta akciğer olmak üzere, Kalp – damar, kan yapımı, karaciğer, böbrek, mesane, bağırsak, bilişsel işlevin artırılması, göz, ağız, diş, kemik, saç, deri sağlığı gibi birçok organ ve sistemde çok etkili role sahiptir.
Düzenli kullanımda tüm gripal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir.
Soğuk algınlığı, gripal enfeksiyon ve akciğere bağlı rahatsızlıklarda ; günlük beslenmenize yeşil soğan + siyah çay + siyah üzüm ya da kırmızı veya siyah dut + ıspanak eklediğinizde çok çabuk iyileşme sağlarsınız.
Üzümden farklı olarak dut türlerinin fazlası mide ağrısına ya da bağırsak işlevselliğinin artmasına yol açar. Bu da karın ağrısı, kusma ve ishal şeklinde kendini gösterebilir. Günlük miktar sabah – akşam 1 küçük kâse şeklindedir. Fazlasını metabolizma atma ihtiyacı duyduğundan kusma ya da ishale neden olur.
Dutun tüm çeşidini diğer meyve ve sebzeden ayrı olarak öğün sonrası yemek daha uygundur. Dut içeriğindeki bazı asit ve antioksidan bileşikler diğer meyve ve bitkilerin asitleriyle uyuşamaz!
Örneğin dut ; erik, limon, karpuz, kavun, elma, ananas, portakal, greyfurt, mandalina, lahana, fasulye, bamya… gibi besinlerle birlikte yenmez. En iyisi ayrı olarak yemektir.
Tüm yaş grubunda cinsel sağlık açısından bulunmaz bir meyvedir. Kadın ve erkek cinsel organları ve sağlığı üzerinde çok önemli faydası vardır. Cinsel olarak sağlıklı ve sorunsuz bir yaşam isteyenler
Günlük olarak ;
Sabah – akşam 1’er küçük kâse mevsiminde taze dut. Mevsiminde değilseniz avucunuz dolusu dut + kadınlar (badem ya da yer fıstığı), erkekler (yer fıstığı ya da fındık)
Tüm öğünlerde çok olmamak kaydıyla yeşil soğan ve mercimek,
Öğün aralarında ise bitter çikolata yiyebilirsiniz.
Dut yerken de Beslenmek Terapisi- KARNİÇE'ye uygun olarak yemenizi tavsiye ediyorum. Yani uzun süre yalnızca dut yemek değil, ara ara eş değer diğer üzümsülerle değiştirerek yemek daha iyidir.
Cinsel organlara ve işlevlerine olumlu yönde etki eden diğer başlıca bitkiler ; dereotu, balkabağı, kabak, bezelye, kereviz sapı ve yaprakları, kuşkonmaz, mor lahana, dut yaprağı, maydanoz, kişniş, siyah üzüm, kiraz, kızılcık, incir, keçiboynuzu, Antep fıstığı, siyah çay, karabiber, kırmızı biber, tarçındır.
Biberleri, kişniş ve tarçını çok az kullanmak iyi olur, fazlası metabolizmada toksik etki yapar. Acı biberler önce damarları açar ve ardından kan basıncını artırır. Yaklaşık 1,5 -2 saat sonra bu kez metabolizma bu kan basıncındaki dengeyi sağlamak için damarları daraltmaya gider. Bu durum sürekli tekrarlandığında damar ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle acıyı ne kadar severseniz sevin, tüm beden sağlığınız için son derece az kullanmaya özen gösterin! Aslında baharatlar tat verici olarak kullanılmalıdır. Baharatlara ilişkin bilgiyi de paylaşacağız. İyileşmek Terapisi - ÇAREĞÇE'de bulunan Hücresel Sağlık konularını okumanızı tavsiye ederim.
Dut meyvesi ne denli yararlıysa dutun yaprakları da o denli yararlıdır. Yine yukarıdaki saydığımız tüm etki yanında, bedeninizdeki selülit ve fazla yağlardan kurtulmanın en doğal ve en ucuz yolu dut yaprağıdır.
Bu konuda özellikle siyah dut ağacının uç yapraklarını kullanabilirsiniz. Haftada 3-4 kez siyah dut yapraklarından kendinize güzel bir salata yapabilirsiniz. Bunun için yaklaşık 200 gr dut yaprağını iyice yıkayıp iri şekilde kıyın. Borcam ya da toprak tencereye koyup üzerine çok az sıcak su ekleyerek, kısık ateşte 5-6 dk. buharda demleyin. Tabağa alın, üzerine yeşil soğan ve dereotu ya da maydanoz kıyın. Limon, tuz, sıvı yağ, karadut özü ya da şurubu, biraz turşu ekleyip salata şeklinde yiyebilirsiniz. Bu salatayı eşler birlikte yerse çok yararını görürler.