İçerisinde ; Pro A (Beta Karoten), A (Retinol), B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B5 (Pantotenik asit), B7 (Biotin /H vitamini), B9 (Folat / folik asit), B 10 (PABA), B 11 (folik asit alt grubu), B 12 (Kobalamin), K1 (Filokinon), P (Flavonoid) vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, folat (B9 olarak bilinen B grubu temel vitaminidir, diğer adı folik asittir), bor, koenzim Q10, likopen, birçok amino asit türü, diğer mineral ve bileşik bulunan Dünya’nın en besleyici bitkisinden birisidir ve Dünya genelinde yaygın olarak yetişir.
Salça ya da yemek yaparken tuz önceden katılırsa besin değeri düşer. Bu nedenle ; Güneşte tuzsuz bir şekilde kurutularak ya da salçasının yapılması en uygunudur. Taze olarak meyve şeklinde ya da salatası yapılarak yendiğinde çok besleyicidir. Kaya tuzu ile biraz tatlandırılarak günde yetişkin birisi için (70-90 kg arası) 3-4 orta boy yenen domates günlük birçok vitamin, mineral ve amino asit ihtiyacınızı karşılar. 10 kg'a yakın çocuklarda yalnızca 1 küçük domates yeterlidir. Yeter ki doğal olsun!
Domates en çok ; yeşil soğan, maydanoz, dereotu, kabak, marul, kıvırcık, aysberg, taze ya da kuru fasulye, bamya, bezelye, balkabağı, tüm biber grubu bitki, mercimek ile anlaşır, bu bitki çeşidinin besin değerini artırır. Geriye kalan bitki çeşidi ile birlikte aynı anda yenmesi, asit etkileşimi nedeniyle yenilecek besinin değerini düşürür.
Domates içeriğindeki yoğun C vitamini ve birçok asit grubu bileşikten ötürü bazen alerjen olabilir. Bu alerjen durumu azaltmak için yeşil soğan, maydanoz, dereotu, ebegümeci ya da rezene ile birlikte yenmesi daha iyi olur. Domates ne kadar besleyici olursa olsun fazlası metabolizmaya iyi gelmez! Ev yapımı salça bile kullansanız azı daima sağlığınıız açısından daha iyidir.
Sumak, kimyon, tüm biber çeşidi, ballıbabagiller, kişniş, yenibahar, nane, keten tohumu, zahter ile de birlikte kullanılabilir.
Rafine edilmemiş gerçek bitkisel yağ ile salata şeklinde kullanımı besin değerini artırır. Uygun sebze ile pişirilmesi besin değerini düşürmez.
Yazın güneşte kurutulup kavanozlara konularak üzerine zeytinyağ, fındık yağı, ayçiçek yağı, susam yağı, … gibi eklenerek kışın kullanılması en sağlıklı saklanma biçimidir.
Tüm bağışıklık olmak üzere ; sağlıklı hücre yapımı, kan yapımı, kanın dolaşımı, kalp – damar sağlığı, sinir hücrelerinin sağlığı, sindirim sistemi, kas, kemik ve ten sağlığı üzerinde çok olumlu etkisi vardır. Tüm kanser rahatsızlıklarının önlenmesinde ya da rahatsızlığın azaltılmasında önemli rol oynar. Güneş’ten elde edilen D vitamini (steroid hormon türü) bedende sentezlenmesinde çok etkilidir.
Açıklama 1 : Domates, biber çeşitleri, patlıcan, patates başta olmak üzere bazı bitkilerin fazla ve sık yenilmesi "Solanin Zehirlenmesine" yol açar. Solanin zehirlenmesine ilişkin bilgiyi İyileşmek Terapisi - ÇAREĞÇE Hücresel Sağlık bölümünde bulabilirsiniz. Solanin Zehirlenmesi çok önemli bir konudur. Hücre yıkımına ve birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olur! Bu nedenle ; domatesi de ve yazılan yazılan diğer bitkileri de yerken az ölçüde, sizlere burada verdiğimiz ölçülerde yemeye özen göstermeniz sağlığınız açısından önemlidir.
Açıklama 2 : D vitamini ; steroid bir hormon türünün Güneş’ten gelen kızılötesi ışınım sayesinde bedenimizde salgılanmasıdır. Yalnızca Güneş’ten alınabilir, bu nedenle diğer adı Güneş vitaminidir. D vitamini için öğlen 11 : 30 – 15.30 arası bolca yürüyüş yapıp, saç açık olacak şekilde güneşlenilmelidir.